Šmarje in okolica

Popotnike, ki potujejo skozi slovenske kraje, vedno znova navdušujejo številne cerkve in kapelice, ki jih premore vsaka slovenska vzpetina. Tako smo tudi v okolici Term Olimia priča številnim posvetnim, arhitekturno in zgodovinsko nadvse zanimivim gradnjam.

»Dan v kraju pod Sv. Rokom«

Po predhodnem naročilu vodenja, vas po prihodu v Šmarje pri Jelšah, pričaka lokalni vodnik na dogovorjenem mestu. Sledi 20 minutni vzpon po strmi in vijugasti poti kalvarije s štirinajstimi kapelicami in ogled cerkve sv. Roka. Kalvarija pri sv. Roku je priljubljena romarska pot.

Sledi ogled Sedovškove domačije v Strnicah pri Šmarju. Na domačiji je ohranjena stanovanjska hiša, gostilna s trafiko, hlev s pokritim vodnjakom in gospodarsko poslopje. Ob postanku boste deležni pokušnje odlične vinske kapljice.

Ob koncu sledi tudi ogled trga Lemberg. Na nekdanji pomen tega prelepega trga spominjata tudi sramotilni steber ali pranger in rotovž. Na poti nazaj vam v Šmarju pri Jelšah, v gostišču Štorman postrežejo s poznim kosilom. Od tukaj lahko pot nadaljujete proti novi zanimivi destilaciji ali si ob prihodu v Terme Olimia privoščite kakšno sproščujočo wellness storitev.


Več informacij in naročila vodenj:
TIC Šmarje pri Jelšah
Tel.: +386 (0)3/ 810 12 64, +386 (0)31 575 056
Email: tic@smarje.si

 

»Dan v Šmarju pri Jelšah z okolico malo drugače«

Po predhodnem naročilu vodenja, vas po prihodu v Šmarje pri Jelšah, pričaka lokalni vodnik na dogovorjenem mestu.

Zelo znana romarska pot in izletniška točka je Kalvarija v Šmarju pri Jelšah, s cerkvijo Sv. Roka in 14. kapelami. Tako se bomo peš povzpeli po strmi vijugasti poti do cerkvice sv. Roka in po poti občudovali prelepe kapelice. Priljubljena romarska pot po kalvariji sv. Roka traja 20. minut.

Sledi vožnja na Sladko Goro. Tam si bomo ogledali dvostolpno cerkev Matere Božje iz leta 1754, ki se uvršča med najpomembnejše kulturne spomenike na Slovenskem. Po ogledu te čudovite cerkve sledi vožnja do Smoletove gorce na Sladki Gori, kjer se bomo okrepili s poznim kosilom. Od tukaj se lahko odločite za 30 minutni vzpon do cerkve sv. Mihaela nad Smoletovo gorco, kjer boste lahko uživali ob čudovitem pogledu na Sladko Goro z okolico. Po prijetnem dnevu se vračamo v Terme Olimia, kjer boste lahko preostanek dneva preživeli v termalni vodi ali svoje telo razvajali v eni izmed številnih savn Term Olimia.


Več informacij in naročila vodenj:
TIC Šmarje pri Jelšah
Tel.: +386 (0)3/ 810 12 64, +386 (0)31 575 056
Email: tic@smarje.si