Krajinski park Boč

afd

afd

asfds

asfds

asdf

asdf

asdf

asdf

afds

afds

Na zahodnem obrobju gričev panonskega sveta se kot zadnji velikan alpskega gorstva v družbi Donačke gore dviguje krajinski park Boč (778 m.n.m.v), ki se razprostira na 960,4 ha. Prepoznaven je po svoji značilni izklesani podobi, ki vabi ljudi od blizu in daleč, da se vzpnejo nanj ter doživijo lepote naravnih vrednot in kulturne dediščine, ki jih radodarno ponuja.

Boč in njegovo širše območje je zaradi naravnih pestrosti in množice naravnih vrednot zavarovano kot krajinski park. Večina območja pa je tudi del evropskega ekološkega omrežja NATURA 2000. Za krajinski park Boč so značilni strnjeni naravni gozdovi in postrani travniki. Območje krajinskega parka je biotsko izjemno pestro, kar je posledica pestrega podnebja in reliefa. Na boških travnikih najdemo še redka rastišča Velikonočnice ali kot jo radi poimenujemo Velikega Kosmatinca. Prepoznamo jo po nežnih vijoličastih cvetovih in obilni poraščenosti z dlačicami. Velikonočnica je simbol gore in zanimiva turistična atrakcija, saj je ena izmed najbolj ogroženih rastlinskih vrst v Sloveniji.

Krajinski park Boč je odlična izbira za sprehod ali kolesarjenje. Sprehod po urejenih planinskih in učnih poteh vas bo v trenutku očaral. Neokrnjena narava, kulturne znamenitosti in spoštljiv odnos do narave je skozi zgodovino pripomogel k nastanku številnih pripovedk, ki so v preteklosti oblikovale podobo te veličastne gore v ljudeh. Tako so Boč z okolico zaznamovali tudi ljudje. Cerkev svetega Miklavža na Bočki ravni, Grilova kapelica nad Cerovcem, Marijina cerkev v Kostrivnici in samostan Studenice so le nekateri izmed biserov kulturne dediščine, ki pričajo o mogočnih in pomembnih dneh zgodovine na območju Boča.

Na Boču, si lahko po predhodni najavi, organizirane skupine ogledajo tudi multimedijsko prestavitev krajinskega parka Boč.

Najugodnejša prometna povezava za Krajinski park Boč je cestna, saj leži Boč na prometni povezavi Graz – Ljubljana, oba mesta pa imata mednarodna letališča. Sicer pa je najbližje letališče v Mariboru, ki je 25 kilometrov oddaljeno od Boča. Enostaven je tudi prihod z vlakom ali avtobusom, saj je Boč od železniške in avtobusne postaje oddaljen le slab kilometer.

Uživajte v naravi krajinskega parka Boč tako, da bo ostala ohranjena!

Več informacij in naročila za ogled multimedijske predstavitve:
Zavod Turizem Rogaška Slatina
Zdraviliški trg 1, SI-3250 Rogaška Slatina
Tel.: +386 (0)3/581 44 14
Email: rogaska@siol.net