Juneževa domačija

asdfdf

asdfdf

asdfs

asdfs

adfsf

adfsf

Juneževo domačijo simbolizira stara obnovljena kmečka hiša s črno kuhinjo iz 19. stoletja in gospodarsko poslopje, le dober lučaj pod bregom pa čebelnjak. Hiša še vedno premore izvirno opremo in drug inventar tedanjega časa. Hiša je bila naseljena do začetka osemdesetih let prejšnjega stoletja in je edina v bližnji okolici zdravilišča Rogaška Slatina. Večina pripadajočih obdelovalnih površin in gozda je v neposredni okolici, kar prispeva k izjemno slikovitemu videzu. S pomočjo spomeniškega varstva so Juneževi dosegli trajno zaščito domačije.

Juneževo domačijo ima danes v upravljanju društvo za ohranjanje slovenskih narodnih jedi in običajev občine Rogaška Slatina – Društvo GAJA. Po predhodni najavi vam na Junežovi domačiji pripravijo tradicionalne kulinarične dobrote kot so: »Zavihjenča«, »Jerpica«, »Mlinčofka« in druge slastne jedi značilne za to okolje.

V okviru društva se na Juneževi domačiji vrstijo tudi različne delavnice ter literarni in družabni večeri kot so: domače koline »furež«, cepljenje drv »sekaje«, ličkanje kuruze »kožuhanje«, …