Grad Podsreda

adsfs

adsfs

asdfasdf

asdfasdf

Grad Podsreda je mogočna zgradba, ki je bila zgrajena v 1. polovici 12. stoletja. Grad so postavili v namen obrambne postojanke. V tem času je imel grad preprosto pravokotno zasnovo. Današnja podoba gradu, pa je predvsem zasluga grofa Schönburg-Glauchaua. Romarsko jedro stavbe je ostalo skoraj nespremenjeno in se nam kljub renesančnim in baročnim prezidavam kaže kot najbolje ohranjen romanski grad na naših tleh.

Grad je v dobrih osmih stoletjih zamenjal veliko število lastnikov, danes pa je vlogo lastnika prevzel Kozjanski park, ki skrbi za njegovo podobo. Grad Podsreda je zgledno obnovljen in je v dokaj kratkem obdobju postal ne dopolnilo dogajanja v Kozjanskem parku, ampak tudi bogato kulturno in družbeno središče v širšem slovenskem prostoru ter celo evropskih razsežnostih.

Grad ponuja in navdušuje tudi s stalno zbirko stekla, odličnimi razstavami, mednarodnimi sejmi in koncerti vrhunskih glasbenikov. Srednjeveško grajsko razpoloženje na gradu Podsreda pa dopolnjuje še kulturna krajina z mnogimi naravnimi znamenitostmi in kulturnimi spomeniki v bližnji okolici.